Fleur je e-learning op met wat kleur
Wel eens een e-learning met witte achtergrond en zwarte tekst gemaakt? Waarschijnlijk wel. Het gros van de e-learnings ziet er namelijk zo uit. Met goede reden, want zwart op wit is safe en werkt goed, dat wil zeggen: het
is goed leesbaar. Maar door wat kleur toe te voegen, kun je je e-learning net iets extra’s geven en zorg je ervoor dat de materie beter blijft hangen bij de deelnemer.
Het staat of valt wel met hoe je kleur gebruikt. Met kleur kun je bijvoorbeeld de aandacht trekken, de leesbaarheid verhogen of de emoties van deelnemers aanspreken. Maar te veel kleuren, kleuren die niet bij elkaar passen of kleuren die de leesbaarheid verlagen kunnen oogvermoeidheid veroorzaken en juist afbreuk doen aan je e-learning.
Welke kleuren kies je dan? Dat hangt af van welke emoties en associaties je wilt oproepen. Warme kleuren, zoals rood, geel en oranje, stimuleren de hersenen en roepen vaak positieve emoties op bij mensen. Denk je aan geel, dan denk je waarschijnlijk al snel aan zon en vrolijkheid. En bij rood aan passie en liefde. Kleuren zoals rood en geel worden vooral gebruikt om de aandacht te trekken of punten te benadrukken (denk aan de gele markeerstift!). Oranje werkt uitnodigend en opwindend en kun je bijvoorbeeld gebruiken om de deelnemer aan te moedigen op een knopje te drukken.
Koude kleuren, zoals blauw en groen, werken voornamelijk kalmerend. Moet je ingewikkelde materie uitleggen? Gebruik dan een kleur die kalmerend en stimulerend werkt, zoals blauw. Groen geeft een gevoel van veiligheid, rust en natuur en past dus goed bij ‘groene’ onderwerpen. Vergeet overigens niet dat kleuren in andere culturen een andere associatie kunnen hebben.
Om te voorkomen dat je e-learning één grote kleurplaat wordt, heb ik hieronder een paar handvatten opgesomd:
– Gebruik niet meer dan drie kleuren; twee hoofdkleuren en een accentkleur.
– Voor de accentkleur kun je het beste warme kleuren gebruiken.
– Zorg dat de kleuren goed bij elkaar passen. Hiervoor kun je gebruik maken van een kleurenwiel, waarop je kunt zien welke kleuren bijvoorbeeld een goed contrast vormen of welke in harmonie zijn.
– Wees consistent in je kleurengebruik.
– Test de leesbaarheid. Niet alle kleurencombinaties zijn geschikt.
Dus: gebruik kleur op een slimme manier aan de hand van de tips hierboven om de effectiviteit van je e-learning te verhogen.
Lekker kleuren maar (wel binnen de lijntjes natuurlijk)!