Wat is Virtual Reality?
Wat is VR en hoe kan je het inzetten voor de leerdoelen binnen je organisatie?
Als organisatie wil je je medewerkers zo goed mogelijk opleiden om het verkrijgen en behouden van kennis te stimuleren. Wat soms wordt vergeten, is dat opgedane kennis ook in de praktijk moet worden toegepast of geoefend. Dit kun je fysiek op locatie organiseren.
Neem bijvoorbeeld trainingen voor brandweerlieden, waar een trainingslocatie kan bestaan uit een oefentereinen. Of trainingen voor managers in gesprekstechnieken. De locatie is dan vaak een zaal in een hotel en er wordt eventueel met acteurs getraind. Of een inwerktraining die zich richt op het laten zien van de locaties van het bedrijf of het werken met een bepaalde machine.
Deze fysieke trainingen op locatie vereisen planning en dragen kosten met zich mee. Virtual Reality kan ondersteunen bij efficiënt opleiden, met behoud van praktische toepasbaarheid.
Wat is VR?
Virtual Reality, afgekort: VR, simuleert een omgeving of situatie voor de gebruiker. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van een VR-bril, meestal in combinatie met controllers. Zo kan de gebruiker kiezen wat er gebeurt in de gesimuleerde omgeving of situatie. De gebruiker ziet en hoort hierbij zijn omgeving.
Een VR-bril bestaat uit twee lenzen, voor elk oog één lens, waardoor het zicht van de mens nagebootst kan worden. Hierbij is het belangrijk dat de lenzen in de bril een hoge resolutie en verversingssnelheid hebben, om zo bewegingsziekte bij de gebruiker te voorkomen. Een VR bril ziet er zo uit:
Hoe werkt VR?
Het start met het opzetten van een VR-bril. De gesimuleerde omgeving of situatie wordt via een kabel of draadloze verbinding met een hoge doorvoersnelheid naar de bril gestuurd vanaf een telefoon of computer. Omdat er veel informatie moet worden getoond met de bril (denk aan het 360 graden kunnen rondkijken), wordt er vaak gebruik gemaakt van een HDMI-verbinding of WiFi verbinding (WiFi6 of hoger).
Wil je een VR-bril gebruiken in een simulatie waarbij je interactie met je handen (of voeten) hebt? Dan heb je controllers nodig. Zit je in een VR-omgeving waarbij je rond kan lopen? Dan heb je veelal ook nog sensoren in de ruimte nodig die bijhouden waar je loopt of staat. Dit kan ook zonder sensoren, mits er in de VR-bril een gryoscoop of versnellingsmeter zit.
Wil je vooral kennis overdragen, dan kun je ook een standalone VR-bril gebruiken. Een standalone VR-bril komt, zoals de naam al zegt, zonder externe apparatuur zoals sensoren, controllers of aansturend apparaat zoals een telefoon of computer. Deze standalone VR-brillen kunnen gesimuleerde situaties/omgevingen opslaan op het eigen geheugen, wat gemak en flexibiliteit bevorderd.
Hoe kan VR online leren verbeteren?
Ben je benieuwd hoe je met virtual reality online leren kan verbeteren? Hoe kennis beter kan worden opgenomen door je cursisten, gebruikers of collega’s met behulp van virtual reality en eLearning? Lees hier verder over hoe VR online leren kan verbeteren.
Ben je benieuwd wat wij kunnen met virtual reality? Neem dan contact met ons op of bekijk de klantcases. Of download de whitepaper om achter de voordelen van virtual reality te komen!